EDUCACIÓ PER LA SOSTENIBILITAT A LES AULES

CIÈNCIES EXPERIMENTALS

sessió 14 oct 2011


















El meu desig per protegir la Terra és...
...prou contaminació!

Tenir desitjos és important per tirar endavant l'educació! Si parlem del món que ens envolta, és important que integrem els principis, valors i pràctiques del desenvolupament sostenible a totes les facetes de l'educació i l'aprenentatge.
Com fer el món més sotenible? L'educació dels infants ha d'estar encaminada a l'educació sostenible.

El món és el nostre passat, el nostre present i el nostre futur. Per això hem de vetllar per la seva salut!


Què pot fer l'educació infantil per un món sostenible? L'escola té una responsabilitat universal que ha de complir. Ha de col·laborar i actuar en el present per vetllar pel futur del nostre planeta. Per aconseguir-ho ha de promoure el respecte i els valors necessaris per conviure i habitar el món, i això comença des dels primers anys de vida de l'infant. Quan parlem de sostenibilitat de la Terra no parlem només a nivell biològic, també volem una Terra sostenible a nivell social i ètic.

Però la sostenibilitat, per a que sigui eficaç a l'aula, ha de ser una sostenibilitat pactada per tota l'escola, hem d'actuar conjuntament i amb propòsits i objectius comuns. És necessari renovar el sentit de compromís amb el món!

Però abans d'educar per la sostenibilitat hem de plantejar-nos:
-Quin món?
-Quina educació?
-Quina escola?
Només així la sostenibilitat serà efectiva. Necessitem però que el canvi sigui educatiu i social!

Una bona i interessant manera de treballar avui la sostenibilitat a la classe ha estat mitjançant LA CARTA DE LA TERRA, un document que es va començar a gestar a la cimera de Rio de l'any 1992, que vol posar el marc per un món més just per a tothom on es conservin les diversitats natural i cultural del món!
Entenem així, que la sostenibilitat és un canvi global que afecta a tohom i a tot. El canvi ha de ser de tota la comunitat, que ha de decidir el seu futur.
La Terra és la nostra llar, un univers de vida en evolució que canvia constantment i que hem de vetllar per la seva permanència i preservació saludable.

A continuació, us presento la Carta de la Terra en vídeo. He intentat relacionar cada principi amb un vídeo que guarda relació directa. Espero que gaudiu de la tria de vídeos!

LA CARTA DE LA TERRA

PRINCIPIS

I. Respecte i cura de la comunitat de la vida

II.Integritat ecològica

III.Justícia Social i econòmica

IV.Democràcia, no-violència i pau


EL CONTE PER CONÈIXER EL MÓN QUE ENS ENVOLTA

CIÈNCIES SOCIALS

sessió 14 oct 2011

Els contes són eines súper potents per a l'ensenyament i l'aprenentatge de moltes àrees, però sobretot per l'àrea de descoberta de l'entorn i d'un mateix i dels altres. 

La narrativa és un dels molts recursos que podem aprofitar per treballar a l'aula.

Gràcies als contes, podem somiar, viatjar, imaginar i compartir moltes aventures amb els personatges. 

Els nens i nenes aprenen jugant, i els contes els acosten a aquests mons màgics i fantasiosos i els ajuden a conèixer la realitat. 

Hem de mirar les coses amb "ulls de nen" per motivar-los i influir positivament en la construcció de la seva personalitat. Per tant,   podem aprofitar aquest recurs per treballar diferents aspectes a l'aula.
Amb els contes podem treballar l'atenció dels infants, ajudar a desenvolupar la seva imaginació, potenciar els sentits, iniciar la memorització, enriquir el llenguatge, expressar corporalment, i sobretot entendre i viure aspectes de la vida en societat i ajudar a desenvolupar el sentit crític.

És a través dels contes, sobretot en els primers anys de vida, que es canalitzen molts dels sentiments, emocions, pensaments, aspiracions, dubtes, angoixes i pors propis de persones que encara no tenen prou clars els límits entre realitat i fantasia. Així, utilitzar els contes com a recurs per a introduir els infants en la realitat social de la seva comunitat és una bona pràctica.
La funció dels contes és transmetre els comportaments dels diversos protagonistes de forma que aquestes pautes de comportament i maneres de fer puguin ser utilitzades i integrades pels infants.


Com explicar contes? quina és la millor tècnica? cal ser un expert per explicar un conte? Sobretot hem de posar ganes, il·lusió, transmetre sentiments, emocions, saber captar l'atenció dels infants, fer-los participar, representar, expressar amb tot el cos i a més a més, viure i endinsar-nos en el conte que expliquem.

He trobat molts contes que treballen  valors i aspectes de la societat. He escollit un conte: EL CARGOL I L'HERBA DE POLIOL i un curt de Pixar que fa reflexionar i pensar sobre valors importants de la societat.


EL CARGOL I L'HERBA DE POLIOL:
http://www.youtube.com/watch?v=bp7JyG8iBNA
Quin és el missatge d'aquest conte? quin és el valor que ens transmet? 
Ens fa pensar i reflexionar sobre el COMPANYERISME, l'AJUDA, la COL·LABORACIÓ i la SOL·LIDARITAT entre companys.

CURT DE PIXAR:
http://www.youtube.com/watch?v=u5651tdwyXo&feature=related
Quin és el missatge d'aquest curt? quin és el valor que ens transmet?
Ens fa reflexionar sobre la CONVIVÈNCIA a la societat, a l'aula, al nostre entorn.