COM TREBALLAR L'ESPAI I EL TEMPS A L'EDUCACIÓ INFANTIL

CIÈNCIES SOCIALS

sessions de gran grup (2 des 2011) i dos seminaris (18 nov 2011 i 16 des 2011)




L'ESPAI i el TEMPS són elements culturals mitjançant els quals, la societat organitzem la nostra vida. És important, per tant, ensenyar als nostres infants com ens organitzem els adults.

TEMPS

Existeixen molts tipus de temps: l'històric, el biològic, el meteorològic,... i tots ells hem de treballar-los a l'educació infantil, però, com els podem treballar a l'aula?

Mitjançant les rutines podem treballar l'organització del temps. En les rutines, treballem uns fets que es repeteixen sempre en un temps determinat i de la mateixa manera.
Hem de proporcionar als nostres infants tot tipus d'experiències, on puguin comprovar com els adults organitzem les nostres vides, el nostre entorn.
És important també el llenguatge que utilitzem, com parlem i tractem el tema.

Però durant tota la nostra vida estem treballant el concepte d'espai i temps, reconstruim el nostre concepte de l'ESPAI i el TEMPS que vivim i experiencem. Des que vivim, anem construint esquemes mentals d'espai i temps de manera heurística, depenent de l'experiència de cadascú. Com més adults som, més experiència en el tema tenim i més heurístic és el resultat. Per això, és important que des de l'Educació infantil comencem a iniciar als infants en el tema, i que amb les criatures, amb poques experiències, les estructures bàsiques siguin molt concises, adequades i científiques, ja que seran les estructures bàsiques que construiran els esquemes mentals dels nostres infants.   

Cal per tant, rigor científic quan expliquem contes, en les narracions, quan parlem i conversem a l'aula,...

Hem de vetllar també, per proporcionar als infants diferents experiències on puguin entendre i viure l'ABANS i l'ARA, per així entendre el CANVI. Des de petits els hem d'ensenyar el que és el canvi, i el que és l'abans i el que és  l'ara. Acceptar els canvis no dóna seguretat i no és senzill. Però si els ensenyem el que passava abans i el que passa ara, els ajudarem a viure el canvi de manera natural.


És important que els infants aprengui també que les coses tenen una durada característica, una durada que els adults mesurem amb el rellotge. És necessari saber diferenciar el temps que passa en el rellotge i el temps que sentim o percebem. El concepte de durada és molt complex. El temps és relatiu: depèn de la mesura objectiva i de la mesura perceptiva (temps segons l'experiència).
Però, com ho treballem amb els nens? 
Hem d'aconseguir que siguin conscients de la durada objectiva i subjectiva del temps. Podem treballar a l'aula quant s'ha mogut l'agulla del rellotge, com hem viscut la durada d'una activitat concreta,...
És molt important també, que en les rutines, es mantinguin uns horaris establerts.


ESPAI

Treballar l'ESPAI a infantil és igual de necessari que treballar el temps. Els infants necessiten situar-se, saber qui són i on són. Per això l'orientació espaial és indispensable en el treball a l'aula d'infantil. 

És molt bo comparar per treballar l'ESPAI:"la neu és blanca, digues una cosa que sigui negra". Amb la comparació, ajudem a que l'infant creï el seu esquema discriminat. La comparació és bàsica per treballar l'espai.
Els humans construim el coneixement amb parells oposats: blanc/negre, gran/petit,... i el cervell discrimina de l'oposat.
Quan treballem l'ESPAI, identifiquem, qualifiquem i situem els llocs, els territoris.
La primera GEOGRAFIA que han d'aprendre els infants és la geografia del nostre cos. Les coordenades corporals ens ajuden a situar-nos, per després situar tot el que hi ha al nostre entorn.
És molt important també, sobretot de 0 a 6 anys, menjar on toca i tenir un espai i temps establert per les rutines. Així, ajudem a l'infant a situar i identificar els espais del seu entorn.

Què fa que existeixin l'ESPAI i el TEMPS?

Els LLOCS (espai delimitat) i els FETS (coses que passen), fan que existeixen l'espai i el temps en les nostres representacions o esquemes mentals (registres mentals que em queden d'una experiència), ja que en el segle XXI, ens hem adonat que l'ESPAI i el TEMPS no existeixen com a tal. Existeixen l'espai i el temps perquè hi ha CANVIS. Quan treballem l'espai i el temps a l'educació infantil, treballem la GESTIÓ DELS CANVIS.

Pensant en això, m'ha vingut al cap aquesta frase d'una canço de MACACO:
 "Volver al origen no es retroceder, quizás sea andar hacia el saber" 

 
Cal ensenyar l'abans als infants per entendre l'ara. Tornar enrere no és retrocedir, és intentar entendre l'avui.

I que ens diu el currículum de tot això?


"L’organització del temps, els espais i els materials ha de facilitar l’acció autònoma dels infants i la possibilitat d’explorar i descobrir".

COM TREBALLAR LA DESCOBERTA DE L'ENTORN NATURAL I SOCIAL A L'AULA D'INFANTIL: EL CURRICULUM

CIÈNCIES EXPERIMENTALS

sessió 2 des 2011

Divendres passat, vam tenir l'oportunitat de gaudir de la Gimcana de la UAB. Vam poder descobrir les possibilitats educatives que el nostre entorn proper ens proporciona i la manera com podem fer viure experiències riques en emocions i coneixement als nostres infants.
Treballar el medi a l’educació infantil és una oportunitat per a desenvolupar les capacitats dels infants. Per tant, és l'entorn proper una oportunitat per treballar el currículum?
Evidentment que la nostra intervenció a l'aula ha d'anar encaminada a uns objectius concrets i específics que es regeixen per uns continguts i capacitats que es troben reflectits al currículum. Per això, la nostra intervenció haurà de tenir relació i vinculació directa amb el currículum, però, de quina manera?

Si analitzem el currículum del segon cicle d'Educació Infantil, trobem que fa referència als aspectes que vam treballar a la primera sessió del curs:


Hem d'aconseguir fer PENSAR, FER, COMUNICAR, EXPRESSAR-SE i REPRESENTAR als nostres infants, i una bona manera d'aconseguir-ho és mitjançant el nostre entorn més proper.


Però, què ens diu realment el currículum sobre les capacitats dels infants d'Educació Infantil?
 Aprendre a ser i actuar d’una manera cada vegada més autònoma.
a.    Construir a l’infant en tota la dimensió emocional: Treballem les EMOCIONS
b.     Construcció d’hàbits: Treballem el FER a l'aula
c. Donar-li la capacitat de decisió, que potencia l’actuació i l’autonomia:Treballem el  FER
    Aprendre a pensar i a comunicar.
a.   Que sàpiga expressar, tenir esperit crític: Treballem el PENSAR I COMUNICAR
b.     Que aprengui a relacionar coses: Treballem el PENSAR
c. Amb eines diferents, diferents llenguatges, maneres de representar: Treballem el EXPRESSAR i REPRESENTAR.
    Aprendre a descobrir i tenir iniciativa.
a. Fer-se hipotèsis, pensar en els fenòmens, construir explicacions, provar, comparar: Treballem el FER I PENSAR DE DESCOBERTA
             Aprendre a conviure i habitar el món.
a.  Capacitats socials, adaptar-se a l’entorn on està: Treballem les EMOCIONS I VALORS

Aquestes quatre capacitats es van treballar a la gimcana de la UAB de maneres diferents i haurien de treballar-se a l'aula i l'entron proper en totes les activitats que fem amb els infants.


Com podem veure, el currículum és essencial per pensar, dissenyar i el·laborar les activitats pels més petits. És el document que ens guia i orienta en la nostra actuació i intervenció a l'aula, i per això, ha de ser el nostre document de referència. No només hem de pensar en  què volem aconseguir, també hem de pensar com ho volem, de quina manera arribarem als objectius proposats. 
L'article de Montserrat Pedreira: "Semblants però diferents: una experiència sobre materials al parvulari", és un molt bon exemple de com treballar les capacitats del currículum gràcies al nostre entorn. Gràcies al medi, els infants de l'article desenvolupen les seves capacitats.


Sempre hem de pensar i planificar les activitats que proposem als infants. Tot allò que fem a l'aula ha de ser educatiu i ha de tenir un objectiu clar a aconseguir. Per això, no podem fer per fer. Però  la planificació ha de ser totalment flexible i adaptable als nostres infants. El fet de planificar ha de ser un equilibri dinàmic entre les intencions de l'educador i les necessitats dels alumnes. Per tant, és important que els infants gaudeixin del que el seu entorn els proporciona, ja que només així l'escenari dels seus aprenentatges serà real i respondrà a les necessitats que la societat els demana. Només així, els aprenentatges seran totalment funcionals i significatius, i sobretot, altament reals.


Els continguts que treballem amb els petits, han d'estar treballats a partir de situacions reals, amb sentit, que permetran als nostres nens/es crear connexions amb altres idees i maneres de pensar, amb la realitat de la societat.


Sovint, ens queixem del pocs recursos materials que tenim a l'aula. Hem de canviar la nostra manera de pensar i aprofitar tot allò que tenim al nostre avast: el medi. 


L'enllaç següent és un exemple d'aprofitament de l'entorn per treballar i desenvolupar les diferents capacitats del currículum. El vídeo explica la realitat d'un camp d'aprenentatge de La Garrotxa. No és una activitat exclusivament destinada als alumnes d'Educació Infantil, però l'he trobada una activitat força interessant i molt vinculada amb el currículum. Espero que us agradi tant com a mi.


http://www.youtube.com/watch?v=oXnKovAxXyc

Us deixo també la web del Centre d'Educació Ambiental de Can Coll que trobem al Parc de Collserola, on vam anar el dia 28 d'octubre i vam poder gaudir d'un ampli ventall d'activitats al medi natural totalment relacionades amb el currículum. 


http://www.parcnaturalcollserola.cat/es/pages/cancoll

El medi es troba al nostre voltant. És a les nostres mans, l'ús que li donem!