EL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL A L'EDUCACIÓ INFANTIL

CIÈNCIES EXPERIMENTALS

sessió 23 set 2011

L'infant és un curiós innat que vol i desitja conèixer i entendre el món en el que viu. Com a mestres, en som responsables directes en la manera de presentar-los-hi.
El coneixement del medi és present en el dia a dia a l'aula. No s'hauria de limitar a l'hora destinada a fer ciències a l'aula. Conèixer el medi natural vol dir conèixer el món i els infants necessiten conèixer el món en tot moment. Per què no aprofitar la seva curiositat per ajudar-los a observar, compendre i conèixer el món que els envolta?



















Els infants són el centre del procés ensenyament-aprenentatge, són ells els que ens han de marcar i guiar en la nostra manera de fer a l'aula, per això hem de saber escoltar-los per saber què volen descobrir-ne.
Com diu Maria Arcà en l'article El procés d'aprenentatge, "Per un nen petit, aprendre significa sobretot integrar en un tot globalitzador els molts i diversos aspectes del món i de la cultura que l'envolten. [...] L'escola ha d'ajudar els nens a imaginar diversos tipus de relació entre les múltiples experiències, treient-les de la casualitat amb què es presenten a la vida de cada dia".
Per tant, com a mestres, hem de saber quines són les necessitats dels nostres infants, què volen conèixer, i buscar la millor manera d'arribar-hi. La manera de presentar-los-hi el món determinarà la seva manera d'entendre'l! Des de l'escola hem de poder oferir les múltiples i diverses experiències i possibilitats d'interaccionar amb el medi per poder fer una adequada interpretació i comprensió del mateix.

Hem d'educar l’infant per construir una relació amb el medi…per comprendre’l, apreciar-lo i intervenir-hi!

La manera com treballem a l'aula determinarà per tant, el coneixement del medi dels nostres infants, per això, la nostra actuació serà importantíssima! a la diapositiva següent podem veure com la Mariona Espinet ens planteja la millor manera de treballar el coneixement del medi a l'aula.

A qualsevol treball a l'aula, sempre hem de tenir present que es poden presentar diferents maneres de pensar, maneres de comunicar, maneres de col·laborar, maneres de sentir i valorar i maneres de fer i actuar. Totes aquestes maneres determinaran el treball a l'aula i l'aprenentatge dels nostres infants. El treball didàctic a l'aula ha de promoure les capacitats de pensar, de comunicar, de col·laborar, de valorar i de fer i actuar per a que sigui possible l'aprenentatge significatiu.

A la sessió d'avui hem pogut comprovar com una proposta d'activitat aparentment profitosa pels alumnes, segons com estigui plantejada, pot suposar un fracàs per l'aprenentatge dels nostres infants. A totes les activitats que plantegem a l'aula hem de tenir clar: què fa l'alumne? què fa el mestre? què aprèn l'alumne i/o què s'ensenya? per aconseguir l'objectiu que ens proposem.

És molt important FER, també ho és OBSERVAR (qualsevol treball comença per mirar i observar), però el més important és que el treball ens faci PENSAR, a través d'enunciats i/o a través de preguntes.

En aquest treball didàctic, en el coneixement del medi, són tan importants les preguntes que ens plantegem per arribar al coneixement que la solució a la mateixa! Les preguntes ens generen aprenentatge.

Adjunto a continuació uns links de webs que tracten el coneixement del medi de manera molt vivencial, experimental i original. Espero que gaudiu d'elles, expliquen projectes realitzats a les aules molt gratificants:





L'ÀREA DE LES CIÈNCIES SOCIALS A L'EDUCACIÓ INFANTIL

CIÈNCIES SOCIALS

sessió 23 set 2011

A la sessió d'avui, hem parlat sobre com englobar i tractar l'àrea de les ciències socials a les aules d'educació infantil.

Hem començat parlant de les múltiples intel·ligències que tenen els infants i de com influeixen aquestes en la manera de fer a l'aula. Com a mestres, hem de tenir en compte que cada nen és diferent i que la seva manera d'aprendre vindrà determinada per la intel·ligència que tingui més desenvolupada. 
En aquest vídeo podem veure com la societat ha canviat, els infants han canviat, els adults han canviat. Per això, com a mestres hem de saber adaptar-nos constantment a les necessitats del moment. Hem d'adaptar la nostra manera de fer a la classe a allò que el moment ens exigeix.

 http://www.youtube.com/watch?v=yPFU5wL-vRk&feature=related

Cadascú tenim unes habilitats en unes coses o unes altres. Tots aprenem, però no tots ho fem de la mateixa manera. Avui hem parlat de les Intel·ligències Múltiples de Gardner: visual-espacial, lingüística, lògica-matemàtica,  cinestèsica, musical, naturalística, interpersonal i intrapersonal. Cada nen és més expert en una/es o unes altres, que utilitzarà a l'hora d'aprendre. Per això, el mestre ha d'estar atent i saber actuar per a facilitar el procés d'aprenentatge de cada infant. 
Això m'ha fet pensar en un vídeo que vam veure l'any passat a classe que parla dels 100 llenguatges del nen. Podríem relacionar-lo amb les intel·ligències de Gardner: l'infant té 100 llenguatges, 100 maneres d'expressar-se, de relacionar-se, de comunicar-se, d'emocionar-se..., i a tots aquests llenguatges li hem de donar cabuda a l'escola.

 http://www.youtube.com/watch?v=BFNi0TcVKTY

Aquesta teoria de les Intel·ligències Múltiples proposa un nou model d’ensenyament i aprenentatge centrat en l’alumne i en el desenvolupament de les habilitats i de les estratègies de les diferents intel·ligències.   Normalment, a l'escola no tenim en compte que també es pot aprendre i processar la informació per diferents canals.Per això, hem de saber escoltar a l'infant per entendre de quina manera aprèn per poder facilitar el seu procés a l'aula.

És molt important que el nostre treball com a mestres sigui un bon treball. Hem de ser coherents i treballar amb sentit en tot allò que fem a l'aula. La nostra manera de transmetre com entendre el món determinarà el futur dels nostres infants a la societat.

És necessari que el docent identifiqui els punts forts de les àrees en les quals destaquen els alumnes,  reconeixent les diferències individuals i intentant que la diversitat  serveixi per aprendre. Com a mestres, hem de saber utiltizar estratègies per a destacar l’èxit i reconèixer les destreses dels nostres alumnes.
Per concloure, m'agradaria destacar les finalitats de l'àrea de Coneixement del Medi Social, que entre tots hem acordat a classe:

  • Fomentar el respecte i la sostenibilitat
  • Desenvolupar pensament crític davant del món
  • Prendre consciència, conèixer el món on vivim
  • Entendre d’on venim per saber on estem i cap on anem
  • Respectar la curiositat per comprendre el món i les seves relacions
  • Fomentar l’autonomia
  • Fomentar la solidaritat i la justícia
El link que poso a continuació, és un vídeo que m'ha fet pensar. Moltes vegades, fem entendre els nens que per arribar al coneixement total han de créixer. Però els adults tampoc ho sabem tot, tenim molt aprendre de la manera de viure el món dels infants. Espero que us agradi.

http://www.youtube.com/watch?v=quz2kcNMTYI

LA MEVA RELACIÓ AMB EL MEDI ÉS...

CIÈNCIES EXPERIMENTALS

sessió 16 set 2011

Avui també ha estat el primer dia de la part de naturals de l'assignatura.
Per començar, hem fet una activitat que m'ha fet reflexionar. Se'ns proposava pensar i recordar les nostres experiències del passat amb el medi, tant com a ciutadans, com a estudiants.

És una bona manera de començar a entrar en matèria, tots portem una motxilla plena d'experiències, vivències, situacions..., que ens fan ser com som i actuar com ho fem.
És obvi, que aquestes situacions, aquesta motxilla plena d'experiències, influirà en la manera d'educar als infants. De manera directa, la nostra percepció del món, del medi i de l'entorn més proper, influirà en la transmissió que fem als altres del mateix. Per això, perquè no començar l'assignatura recordant les nostres experiències del passat?

Tothom sabem el que és el medi, però sabríem trobar una definició concreta?, sabríem dir què és i què no és un experiència amb el medi? Segons la viquipèdia, "s'entén per medi ambient l'entorn o suma total de tot allò que ens envolta i que afecta i condiciona especialment les circumstàncies de vida de les persones o la societat en el seu conjunt. Comprèn el
conjunt de valors naturals, socials i culturals existents en un lloc i un moment determinat, que influeixen en la vida de l'home".
Per tant, tot allò que tenim al nostre entorn és medi i podria considerar-se experiència amb el medi totes aquelles vivències en cadascun d'aquests escenaris.

Malgrat aquesta diversitat d'escenaris que podem trobar al nostre entorn, m'ha sobtat descobrir que la majoria de nosaltres teníem experiències i vivències comunes.

Les paraules o idees que han sortit al meu grup, han estat les següents:

-Treball experimental i vivencial
-Descoberta de l'entorn proper
-Incorporar la natura a l'aula
-Motivació i respecte
-Diversitat d'activitats: hort, jardí, mascotes, excursions, bosc, racons,...

Per això, nosaltres, els futurs mestres, hem de ser i som els encarregats de fer que aquestes experiències amb el medi no siguin repetitives, monòtones i poc variades. Cada grup i cada infant és diferent i a la vegada té un entorn diferent. És per tant necessari, que el coneixement del medi estigui adaptat als interessos, motivacions i vivències dels nostres futurs infants.

A continuació, poso un link d'un llibre: "Ciència 0-3", escrit per Sílvia Vega de l'editorial Graó que parla de com tractar la ciència a les aules de l' escola bressol. És un llibre molt complert, clar i entenedor que ens aporta una manera de conèixer el món des d'una perspectiva científica, funcional i experimental. Acompanya les seves explicacions de moltes imatges i fotografies que ajuden a l'enteniment i comprensió del llibre. Us el recomano!






EN QUIN MÓN VIVIM?

CIÈNCIES SOCIALS
sessió 16 set 2011
Avui és el primer dia de l’assignatura de Didàctica del coneixement del medi natural i social en l’Educació Infantil. Després de la presentació de l’assignatura, hem començat la primera sessió de la part del coneixement del medi social.
El professor ha iniciat la classe presentant-se, “Per què sóc aquí?”. Trobo que és important conèixer la persona i saber perquè es troba on es troba, per entendre-la millor i comprendre les seves actuacions. Tots tenim una vida, una trajectòria i uns pensaments, arguments i ideologies que ens marquen la nostra manera d’actuar a la vida. Per això, és molt important que, com a futurs mestres, obrim aquestes portes als nostres futurs alumnes, per a que agafin confiança en nosaltres. Hem de ser transparents amb ells i mostrar-nos tal com som des del primer dia. Hem de proporcionar als infants que ens coneguin per a que puguin acostar-se a nosaltres i ens comprenguin.
Fetes les presentacions, hem visionat un seguit d’imatges. Si m’ho permeteu, us comentaré alguna d’elles i les reflexions que m’han generat.
Se’ns parla del món on vivim: Com és? Com el veiem? Com el mirem? Com l’entenem? I se’ns posen unes imatges: un món des
de la perspectiva d’un nen, un món en xarxa, la representació del temps, de l’espai,..., i el conte de la granota.
Tots vivim en el mateix món, però cadascú veu i entén el seu de particular. La nostra representació del món depèn de com ens el mirem. Així l’entendrem d’una manera o d’una altra totalment contrària.
Per això, si tots vivim en el mateix món, però cadascú l’interpreta d’una manera diferent, no creieu que és indispensable ser crític a l’hora de visionar i entendre el món que ens envolta? Només així podrem entendre les coses que passen i els fenòmens i fets que ens envolten.
De la mateixa manera, hem de fer que els nostres infants coneguin on viuen i tinguin consciència social. No els hem d’amagar ni maquillar el món que ens envolta, com sol passar amb el tema de la mort. Han de conèixer el món en el que vivim per poder ser crítics i conscients d’allò que passa. Han de saber observar i decidir críticament. No hem de fer com el conte de la granota. Hem de dotar els nostres alumnes de la consciència i responsabilitat necessària per poder estar atents als canvis, per petits que siguin. Només així podran actuar i decidir de manera responsable, i no tancaran els ulls o es mantindran immòbils davant circumstàncies i fets que són desavantatjosos pel nostre món. No els hem de donar la solució, hem de deixar que ells siguin capaços de decidir i trobar-la.

Per tant, és importantíssim i indispensable que nosaltres mateixos, com a mestres, siguem els primers crítics a l’hora d’observar el món i tinguem consciència social, hem de saber dir que no i dir que sí críticament. Hem de tenir els 5 sentits en marxa, hem d’estar sempre alerta!
A continuació us deixo el link d’un vídeo, un curtmetratge que m’ha fet pensar en tot el que hem parlat a classe. És un conte que tracta el tema de la immigració i explica el viatge d’en Said cap a una vida millor.
M’ha fet pensar en aquesta consciència social i observació crítica que hem de tenir com a ciutadans del món. Hem de veure i escoltar amb els 5 sentits, no ens podem basar en estereotips, en modes, en el que pensa el que tinc al costat, en el que diuen els polítics... Hem de ser crítics per poder actuar i decidir. No ens hem de deixar endur.
Creus que la decisió d’en Said és una decisió pensada i reflexionada críticament?
Què opines de l’actitud dels ciutadans que en Said es troba en el nou país? Creus que coneixen realment la vida de molts dels immigrants que hi arriben?
Coneix en Said realment la vida que l’espera en el nou país? Pot prendre aleshores una decisió responsable?
A vegades coses que no ens agraden ens fan prendre decisions i fer actuacions sense pensar-hi en les conseqüències. Actuacions, a vegades no encertades que fem per desconeixença i por a allò que és nou. A vegades, també, ens tapem els ulls per no pensar-hi.
Si tenim consciència social, farem front a aquests canvis i sabrem com encabir-los a la nostra vida.

BENVINGUTS i BENVINGUDES!


Per començar, vull saludar-vos i donar-vos la benvinguda al meu nou blog sobre les ciències, en el qual durant tot el semestre us aniré explicant tot allò sorprenent que cada divendres descobreixi i experimenti a les classes de Didàctica del coneixement del medi natural i social a l'Educació Infantil.

Sóc la María Cruz Fenollosa Hernández i espero que poc a poc, poguem anar coneixent-nos i que a mesura que avanço en el meu blog, poguem comunicar-nos i parlar sobre temes que us interessin i us neguitegin. Espero servir-vos d'ajuda, de la mateixa manera que espero que els vostres comentaris m'ajudin a pensar, reflexionar i aprendre.

Gràcies!