EL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL A L'EDUCACIÓ INFANTIL

CIÈNCIES EXPERIMENTALS

sessió 23 set 2011

L'infant és un curiós innat que vol i desitja conèixer i entendre el món en el que viu. Com a mestres, en som responsables directes en la manera de presentar-los-hi.
El coneixement del medi és present en el dia a dia a l'aula. No s'hauria de limitar a l'hora destinada a fer ciències a l'aula. Conèixer el medi natural vol dir conèixer el món i els infants necessiten conèixer el món en tot moment. Per què no aprofitar la seva curiositat per ajudar-los a observar, compendre i conèixer el món que els envolta?



















Els infants són el centre del procés ensenyament-aprenentatge, són ells els que ens han de marcar i guiar en la nostra manera de fer a l'aula, per això hem de saber escoltar-los per saber què volen descobrir-ne.
Com diu Maria Arcà en l'article El procés d'aprenentatge, "Per un nen petit, aprendre significa sobretot integrar en un tot globalitzador els molts i diversos aspectes del món i de la cultura que l'envolten. [...] L'escola ha d'ajudar els nens a imaginar diversos tipus de relació entre les múltiples experiències, treient-les de la casualitat amb què es presenten a la vida de cada dia".
Per tant, com a mestres, hem de saber quines són les necessitats dels nostres infants, què volen conèixer, i buscar la millor manera d'arribar-hi. La manera de presentar-los-hi el món determinarà la seva manera d'entendre'l! Des de l'escola hem de poder oferir les múltiples i diverses experiències i possibilitats d'interaccionar amb el medi per poder fer una adequada interpretació i comprensió del mateix.

Hem d'educar l’infant per construir una relació amb el medi…per comprendre’l, apreciar-lo i intervenir-hi!

La manera com treballem a l'aula determinarà per tant, el coneixement del medi dels nostres infants, per això, la nostra actuació serà importantíssima! a la diapositiva següent podem veure com la Mariona Espinet ens planteja la millor manera de treballar el coneixement del medi a l'aula.

A qualsevol treball a l'aula, sempre hem de tenir present que es poden presentar diferents maneres de pensar, maneres de comunicar, maneres de col·laborar, maneres de sentir i valorar i maneres de fer i actuar. Totes aquestes maneres determinaran el treball a l'aula i l'aprenentatge dels nostres infants. El treball didàctic a l'aula ha de promoure les capacitats de pensar, de comunicar, de col·laborar, de valorar i de fer i actuar per a que sigui possible l'aprenentatge significatiu.

A la sessió d'avui hem pogut comprovar com una proposta d'activitat aparentment profitosa pels alumnes, segons com estigui plantejada, pot suposar un fracàs per l'aprenentatge dels nostres infants. A totes les activitats que plantegem a l'aula hem de tenir clar: què fa l'alumne? què fa el mestre? què aprèn l'alumne i/o què s'ensenya? per aconseguir l'objectiu que ens proposem.

És molt important FER, també ho és OBSERVAR (qualsevol treball comença per mirar i observar), però el més important és que el treball ens faci PENSAR, a través d'enunciats i/o a través de preguntes.

En aquest treball didàctic, en el coneixement del medi, són tan importants les preguntes que ens plantegem per arribar al coneixement que la solució a la mateixa! Les preguntes ens generen aprenentatge.

Adjunto a continuació uns links de webs que tracten el coneixement del medi de manera molt vivencial, experimental i original. Espero que gaudiu d'elles, expliquen projectes realitzats a les aules molt gratificants:





No hay comentarios:

Publicar un comentario