CIÈNCIES EXPERIMENTALS
sessió 16 set 2011
Avui també ha estat el primer dia de la part de naturals de l'assignatura.
Per començar, hem fet una activitat que m'ha fet reflexionar. Se'ns proposava pensar i recordar les nostres experiències del passat amb el medi, tant com a ciutadans, com a estudiants.
És una bona manera de començar a entrar en matèria, tots portem una motxilla plena d'experiències, vivències, situacions..., que ens fan ser com som i actuar com ho fem.
És obvi, que aquestes situacions, aquesta motxilla plena d'experiències, influirà en la manera d'educar als infants. De manera directa, la nostra percepció del món, del medi i de l'entorn més proper, influirà en la transmissió que fem als altres del mateix. Per això, perquè no començar l'assignatura recordant les nostres experiències del passat?
Tothom sabem el que és el medi, però sabríem trobar una definició concreta?, sabríem dir què és i què no és un experiència amb el medi? Segons la viquipèdia, "s'entén per medi ambient l'entorn o suma total de tot allò que ens envolta i que afecta i condiciona especialment les circumstàncies de vida de les persones o la societat en el seu conjunt. Comprèn el
conjunt de valors naturals, socials i culturals existents en un lloc i un moment determinat, que influeixen en la vida de l'home".
Per tant, tot allò que tenim al nostre entorn és medi i podria considerar-se experiència amb el medi totes aquelles vivències en cadascun d'aquests escenaris.

Malgrat aquesta diversitat d'escenaris que podem trobar al nostre entorn, m'ha sobtat descobrir que la majoria de nosaltres teníem experiències i vivències comunes.
Les paraules o idees que han sortit al meu grup, han estat les següents:
-Treball experimental i vivencial
-Descoberta de l'entorn proper
-Incorporar la natura a l'aula
-Motivació i respecte
-Diversitat d'activitats: hort, jardí, mascotes, excursions, bosc, racons,...
Per això, nosaltres, els futurs mestres, hem de ser i som els encarregats de fer que aquestes experiències amb el medi no siguin repetitives, monòtones i poc variades. Cada grup i cada infant és diferent i a la vegada té un entorn diferent. És per tant necessari, que el coneixement del medi estigui adaptat als interessos, motivacions i vivències dels nostres futurs infants.
A continuació, poso un link d'un llibre: "Ciència 0-3", escrit per Sílvia Vega de l'editorial Graó que parla de com tractar la ciència a les aules de l' escola bressol. És un llibre molt complert, clar i entenedor que ens aporta una manera de conèixer el món des d'una perspectiva científica, funcional i experimental. Acompanya les seves explicacions de moltes imatges i fotografies que ajuden a l'enteniment i comprensió del llibre. Us el recomano!
No hay comentarios:
Publicar un comentario